Slow Walk

Bewust stressvrij wandelen

Wandelen met je hond zou geen bron van strijd, maar een ontspannende sociale activiteit moeten zijn waar je hond zichzelf kan zijn en zich kan uitleven in alle veiligheid. Slow Walk staat voor bewust trager wandelen in dialoog & verbinding met je hond. De korte lijn wordt ingeruild voor een lange lijn, zodat je hond vrij kan bewegen en snuffelen. Keuzevrijheid, snuffeltijd, een zachte lijnhantering en lijncommunicatie zijn dé ingrediënten voor een stressvrije wandeling. Tijdens een sessie Slow Walk krijg je gegarandeerd een andere kijk op wandelen en het wandelgedrag van je hond.

Ruimte geven met Slow Walk

Slow walk

Vrijheid van beweging is een basisbehoefte voor ieder levend wezen, ook voor je hond. Altijd een vrije loop zonder lijn is ideaal, maar in onze omgeving een utopie. Er zijn veel uiteenlopende redenen waarom je hond niet los kan lopen.

Naast bewegingsvrijheid is ook snuffelen heel belangrijk. Snuffelen is natuurlijk hondengedrag en meer dan een mentale uitlaatklep. Het is een basisbehoefte. Als je wereld zichtbaar wordt door geuren, veroorzaakt het onvermogen om (uit) te snuffelen stress.

Geuren geven informatie over de omgeving. Ze vertellen meer dan alleen maar wie er gepasseerd is. Uit geuren kan je hond afleiden of hij veilig is. Als je hond niet kan snuffelen, zal hij zijn omgeving niet kunnen inschatten. Zo verliest hij de controle en invloed. Dit geeft hem sowieso een onveilig gevoel, waardoor de hond zich onrustig zal gedragen.

Beperkte bewegingsvrijheid en snuffeltijd creëren onnodige spanning, onzekerheid en frustratie. Meestal uit zich dit in trekken aan de lijn, zenuwachtig, onzeker of alert gedrag.  Je hond sluit zich af en gaat uit connectie. 

Door een ‘lange lijn’ wandeling en een zachte lijnhantering, waarbij je je hond ook laat kiezen waar hij wandelt en snuffelt, geef je hem de ruimte om zijn natuurlijk gedrag te uiten en voorzie je in zijn basisbehoeften.
Dat ziet er helemaal anders uit dan een wandeling van punt A naar punt B, waarbij ‘uitsnuffelen & zigzaggen’ moeten wijken voor ‘snelwandelen in vogelvlucht’.
 

Een natuurlijke omgeving (park, bos, wei, rustig groen pleintje) leent zich het meest voor Slow Walk. De natuur brengt rust door de vermindering van storende (geluids)prikkels en is een veilige plek om je hond zijn gang te laten gaan.

Slow Walk is ook iets van samen. Dit wil ik, wat wil jij? Dat betekent dat er een balans is tussen ruimte en grenzen geven aan elkaar. Hoe je je hond grenzen aangeeft, zonder zijn eigenwaarde aan te tasten, leer je tijdens een sessie Slow Walk.

Tijdens een sessie Slow Walk maken we werk van:

Lijnhantering en lijncommunicatie

Je wordt lijnbekwaam en leert geweldloos communiceren met je hond via de lijn.

Snuffeltijd

Je leert het belang van snuffelen en uitsnuffelen kennen.

Natuurlijk gedrag van de hond begrijpen

Je leert hoe je hier ruimte aan kan geven.

Ruimte creëren voor bewegingsvrijheid

Maximale keuzevrijheid met oog voor de veiligheid van de hond, jezelf en de omgeving.

Balans tussen ruimte geven en begrenzen

Met respect voor de persoonlijke integriteit van je hond.

Stressmanagement

Je leert stressfactoren op wandeling herkennen a.d.h.v. de lichaamstaal van de hond en je leert hoe je veiligheid kan bieden.

Stressvrij wandelen met de sessie Slow Walk

Aangenaam wandelen met goede wandelmaterialen

In het ongelooflijk grote aanbod van hals- en leibanden, tuigjes en lijnen is het niet eenvoudig om het meest geschikte materiaal te kiezen. Maar goed wandelmateriaal is een vereiste om ontspannen te kunnen genieten van een wandeling. Geschikt wandelmateriaal is pijnvrij en goed passend, afgestemd op het individu. Tijdens de sessie wordt hier uitgebreid op ingegaan.

Goede wandelaccessoires:

 • belemmeren de natuurlijke motoriek niet
 • behouden de fysieke balans
 • geven bewegingsvrijheid
 • hinderen niet bij het snuffelen
 • geven geen fysieke ongemakken of schade (rug, hals, slagaders, schildklier, …)

In de sessie Slow Walk gebruiken we een tuigje dat is aangepast aan het lichaam en een zachte lange lijn van 5 meter. Sommige honden voelen zich ongemakkelijk in een tuigje, ontsnappen of ontwikkelen te veel kracht. Hiervoor zoeken we een passend alternatief. Voor elke hond bestaat er een diervriendelijke oplossing.

Maak nu een afspraak

Samen stressvrij wandelen zonder wederzijds getrek aan de lijn? Jezelf lijnbekwaam maken, het wandelgedrag van je hond beter begrijpen en hem zijn snuffeltijd ten volle gunnen?
De droom van elke hond en hondenliefhebber! In een Slow Walk sessie leer je de fijne kneepjes van de lijn.

Bewust communiceren aan de lijn

Wist je dat je via de leiband goed kan leren communiceren met je hond? Zachte lijnsignalen brengen je boodschap sterker over dan harde signalen. Tijdens de sessie Slow Walk wordt je bewust van de impact van de lijn op je hond door zelf de verschillende signalen te ervaren.

Tijdens Slow Walk leer je:

 • lijnhanteringen- en vaardigheden, zodat je op een veilige manier kan wandelen en niet in de knoop hoeft te draaien
 • zachte lijnsignalen, zodat jij je verstaanbaar kan maken aan je hond via zachte signalen
 • lijncommunicatie via Slow Talk, intentie en beweging
 • de kracht van je eigen balans ontdekken, mentaal & fysiek
 • de feedback van je hond op jouw signalen begrijpen, zodat je je communicatie kan bijsturen waar nodig
 • samenwerken op wandeling, vanuit verbondenheid en in dialoog

Zo voorkom je heel wat miscommunicatie en ergernis bij jou en je hond.

Praktisch

Inbegrepen in een eerste sessie

 • een sessie = 90 min.
 • voorbereiding en bespreking vragenlijst
 • bespreking basisbehoeften en stressmanagement
 • afstemmen wandelmaterialen
 • lijncommunicatie in theorie
 • lijncommunicatie en -vaardigheden oefenen op elkaar
 • lijncommunicatie en -vaardigheden oefenen met je hond
 • lichaamstaal en natuurlijk gedrag observeren en begrijpen

Prijs: 110€

Inbegrepen in vervolgsessies

 • een sessie = 60 min.
 • evaluatie en bijsturing
 • verder bekwamen in de Slow Walk lijnvaardigheden
 • verder bekwamen in de Slow Walk lijncommunicatie
 • verder bekwamen in het observeren van de hond
 • verder bekwamen in het interpreteren van gedrag en emoties
 • stressfactoren herkennen a.d.h.v. lichaamstaal
 • stress managen

Prijs: 60€ 

Waar vindt de sessie plaats?

 • Op de outdoor locatie te Rumst
 • Bij jou thuis na overleg (+ verplaatsingskosten = €0.5/km)

Harnas (€30) en lange lijn (€24) zijn niet inbegrepen in de prijs van een sessie. Deze kunnen bij ons vrijblijvend aangekocht worden.

Slow Walk zet heel wat in beweging

Het doet wat met je hond

Je hond krijgt tijdens een wandelsessie heel wat mentale en fysieke uitdagingen, zonder hem hierin te overbelasten. De mentale en lichamelijke ontspanning zal gestimuleerd worden, alsook lichaamsbewustzijn en een goede spierontwikkeling.

Met Slow Walk geef je je hond zijn keuzevrijheid, bewegingsvrijheid, snuffeltijd, invloed en controle op zijn omgeving terug. Gezien en gehoord worden in wie je van nature bent, gewoon hond mogen zijn, doet in alle eenvoud wonderen.

Het doet wat met jou

Trager wandelen maakt je bewuster van wat je aan het doen bent. Je krijgt de keuze om te onthaasten en over te stappen naar de rust in connectie met de natuur, je hond en jezelf. Je ziet je hond genieten van zijn dagelijkse portie geuren, zijn interesses en de keuzes die hij maakt. Samen genieten van de kleine dingen, geeft ook jou meer vrijheid.

Op Slow Walk leer je anders kijken naar je hond.  Hem zien zoals hij werkelijk is en begrijpen wat hij je vertelt, schept vertrouwen. Zo weet je hond dat hij bij je terecht kan als hij steun nodig heeft. En wanneer je hond steun vraagt, ga je het opmerken en kan je er voor hem zijn.

Tijdens Slow Walk kom je jezelf tegen. Je wordt bewuster van jezelf in het contact met je hond. Dit spiegelmoment leidt tot meer zelfinzicht en persoonlijke groei.  Dus ja, Slow Walk doet ook wat met jou.

Het doet wat met jullie

Doordat jij je hond zijn keuzevrijheid geeft, lijnbekwaam bent en bewust communiceert, wandelen jullie stressvrij en zonder wederzijds trekken. Je werkt samen met je hond en staat in verbinding met elkaar. Op deze manier bouwen jij en je hond een sterkere band op. Door de versterkte band staan jullie als team sterker in de buitenwereld. Vanuit die verbondenheid wordt het nog meer genieten van elkaar en van jullie dagelijkse wandeling.

Voor wie doet het wat?

 • Voor iedere hondenliefhebber die ontspannen, conflictvrij wil wandelen en zijn dier ten volle hond wil laten zijn.
 • Voor iedereen die beseft dat eindeloos ‘volgen’ op wandeling, geen voldoening schept voor de hond.
 • Voor iedereen die achter de lijn wordt aangesleept of worstelt met het uitvalgedrag van zijn hond.
 • Voor iedere puppyouder die zijn pup wil laten gewennen aan een lijnwandeling en aangenaam wil leren wandelen.

Veiligheid voorop

Lange lijnwandelingen vervangen wandelingen met een korte lijn en niet de losloopwandelingen, tenzij de veiligheid van je hond, jezelf of andere mensen en dieren in de omgeving in gevaar komt. Veiligheid waarborgen, daar ben jij verantwoordelijk voor, niet je hond. In omstandigheden waar je een korte lijn nodig hebt, kort je de lange lijn gewoon in.

Naast de sessie Slow Walk, zijn er ook sessies die dieper ingaan op bewust bewegen over een parcours met Slow Motion.

Maak nu een afspraak voor Slow Walk

New Field