Aroma Freedom Technique

Kalmeer je verleden en herinner je wie je werkelijk bent

Levenservaringen, we hebben ze allemaal. Wat je ervan herinnert en wat je er onbewust uit concludeert, heeft een grote impact op het beeld dat je hebt gevormd over jezelf, de ander en de wereld. Ze bepalen ook je gevoelens en gedachten bij verschillende situaties en je overtuigingen in het algemeen. Kortom, ze vormen de navigatiemap doorheen je hele leven. Die map bepaalt wat je emotionele reacties in diverse omstandigheden zijn, wat je voorspellingen over je toekomst zijn en hoe je toekomstige acties eruit zullen zien. Maar hoe accuraat is die map nog? Heb je ondanks negatieve ervaringen een positief zelfbeeld en geloofssysteem ontwikkeld? Of is je map disfunctioneel? Rem je je af op basis van beperkende overtuigingen over jezelf, de ander of de situatie? Anders gezegd, heb je het verleden verwerkt om het heden bewust vanuit rust te kunnen leven?

De innerlijke criticus

Je leven een nieuwe wending geven en oude banden en patronen doorbreken, kan best lastig worden als oude pijnen nog niet verwerkt zijn. Telkens je voor verandering kiest, dwarsboom je jezelf met twijfel, kritiek, schaamte, angst, dwang en/of ongeloof. Hoe komt het dat je je niet bekwaam voelt en blokkeert wanneer je kiest voor verandering en groei? Waarom ga je in gevecht met jezelf, neem je omwegen of stel je uit? Waar komt die innerlijke weerstand vandaan? Het is de innerlijke criticus, die negatieve stem die je steeds tegenspreekt, die je belemmert als je wat anders wilt. Telkens als je geconfronteerd wordt met iets vergelijkbaars met wat je in het verleden pijn heeft gedaan, worden onverwerkte emoties geactiveerd. Als een bodyguard wil de innerlijke criticus je beschermen tegen toekomstige pijn. Zo voorkomt hij angstvallig de herbeleving van oude pijn (meestal) vanuit onze kindertijd. En hoewel hij vroeger nodig was voor je overleving, houdt hij je nu tegen om te zijn wie je bent en te bereiken wat je wil. Je bent druk met overleven in plaats van te leven. Met AFT leg je een nieuwe map aan. Onverwerkte herinneringen ga je neutraliseren en herschrijven. Emotionele blokkades kuis je op. Je innerlijke criticus kalmeert, je intuïtie spreekt. Klaar om de beste versie van jezelf vrij te geven en te leven!

Dr. Benjamin Perkus

Bach Bloesems volgens emotionele groep
Bach Bloesems volgens emotionele groep

De Aroma Freedom Technique werd ontwikkeld door Dr. Benjamin Perkus, Klinisch psycholoog, getraind in verschillende traditionele en alternatieve benaderingen en tevens oprichter van de Aroma Freedom Academy.

AFT is een combinatie van EMDR, NLP en essentiële oliën. Ze kalmeert je emotionele verleden door onverwerkte emoties, herinneringen en beperkende gedachten los te laten. Innerlijke blokkades en oude overlevingsstrategieën worden vervangen door positieve gevoelens, helpende gedachten en nieuwe inzichten over jezelf, de ander en het leven.

Vanuit rust omgaan met omstandigheden, gericht keuzes maken voor jezelf en doen waar je achter staat? Dit is de positieve uitkomst wanneer je je innerlijk opkuist.

Wat als jij niet meer beperkt wordt door onzekerheden, angsten, dwangmatigheden, woede, frustratie of andere valkuilen? Wat als jij je innerlijk weer zelf kan managen op alle levels? AFT is voor iedereen, wat er ook speelt aan blokkades.

Het is zeer goed inzetbaar bij:

 • onzekerheid, angst en paniek
 • dwangmatige handelingen en gedachten
 • traumaverwerking
 • rouwverwerking
 • hoogsensitiviteit

De voordelen van Aroma Freedom Technique

Zelfinzicht

Je krijgt inzicht in je gedachten en gevoelens en je gaat je innerlijke weerstand begrijpen.

Persoonlijke selectie

Een unieke selectie van essentiële oliën zorgt voor het vormen van nieuwe herinneringen en een accurate navigatiemap.

Kalmerende werking

De kalmerende werking van de oliën zorgt voor een snellere shift naar rust. Zo voorkom je een uitputtende herbeleving van oude pijnen tijdens de sessie.

Op je eigen tempo

De duur van het veranderingsproces is verschillend per individu. Ieder krijgt de tijd die hij/zij nodig heeft in het helingsproces.

Wat is Aroma Freedom Technique en hoe werkt het?

AFT is een begeleidingsvorm die EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), NLP (NeuroLinguïstisch Programmeren) en de krachtige kalmerende werking van essentiële olie combineert.

De bron van innerlijke weerstand detecteren

Door eerst het spoor terug te volgen naar de oorspronkelijke pijnlijke herinnering die de negatieve gedachten en emoties oproept, identificeer je de bron van de innerlijke weerstand en daarmee ook de emotionele blokkade.

Het herinneringscomplex ontbinden

In een volgende fase worden negatieve gedachten, negatieve gevoelens, de lichamelijke gewaarwording en de herinnering (herinneringscomplex genaamd) van elkaar losgekoppeld en geneutraliseerd. Specifieke essentiële oliën worden op welbepaalde momenten geïnhaleerd. De oliën hebben een kalmerende werking en geven rustige positieve gevoelens. Die emoties vormen een mismatch in het brein met de oorspronkelijke herinnering, waardoor het herinneringscomplex op een zachtaardige manier oplost.

De negatieve gevoelens en gedachten kalmeren en verdwijnen. Het beeld van de herinnering vervaagt. Er komt ruimte vrij voor (zelf)acceptatie, (zelf)vertrouwen, nieuwe inzichten en innerlijke rust. De oorspronkelijke beleving over de herinnering is veranderd doordat je je verhaal hebt herschreven met een positieve uitkomst: een nieuwe positieve herinnering is in de maak.

Bewust worden van de veranderde beleving en inzichten

Als het verhaal positief is herschreven, moet je ze vervolgens bewust in je opnemen. Dan pas vormt zich de positieve emotie in het geheugen en zet het zich vast. Zo krijg je een definitieve ontbinding van de negatieve emotie en kan je geheugen de negatieve herinnering als ‘verwerkt’ klasseren: een belangrijke stap binnen de AFT.

Met een nieuwe navigatiemap op stap

Doordat oude pijnen niet meer kunnen worden opgeroepen, omdat de negatieve emoties verwerkt zijn, hebben ze geen impact meer op je welbevinden en blokkeren ze je niet meer in je doen en laten. Met je nieuwe inzichten over jezelf en je omgeving, heb je een nieuwe map aangelegd om te navigeren in het leven. Dat wat je nodig hebt om een positieve wending te maken en anders te gaan leven. Samen bekijken we welke eerste concrete stappen kunnen worden genomen.

De 12 stappen van AFT

Tijdens de AFT sessie doorlopen we het veranderingsproces in 12 stappen en in meerdere rondes. In AFT is de verhaallijn van ondergeschikt belang, omdat we werken met het onderbewuste. Daar vindt de opkuis en de verandering plaats. Deze begeleidingsvorm is dan ook geschikt voor iedereen, ook wanneer je moeite hebt met woorden door bv. een spraakbeperking, schaamte, de leeftijd, autisme, een meer gesloten en/of timide persoonlijkheid, moeilijke omstandigheden, …

The Science of Memory Reconsolidation

De wetenschap achter AFT is die van de Memory Reconsolidation. Memory Reconsolidation bestudeert hoe ervaringen worden bewaard als herinneringen en hoe opgeslagen negatieve emoties, verbonden aan negatieve herinneringen, permanent tot rust kunnen worden gebracht. Eens die rust er is, kunnen ze geen impact meer hebben op je dagelijks leven.

AFT werkt alleen en samen

AFT kan als enige begeleidingsvorm worden ingezet én ook krachtig gecombineerd worden met andere therapieën, zoals Bach Bloesem Therapie. Wat nodig is hangt af van je persoonlijke noden en situatie.
AFT is geen psychoanalyse en heeft ook niet de bedoeling om psychoanalyse of andere therapieën te vervangen, noch artsen, psychiaters of psychologen. Bespreek een mogelijke samenwerking dan ook eerst met je behandelaar of vraag hem/haar contact op te nemen om de mogelijkheden en eventuele contra-indicaties te bespreken.

Boek Aroma Freedom Technique boek

Praktisch

Inbegrepen in de eerste consultatie

 • een sessie = 90 min.
 • uitleg over AFT en het gebruik van essentiële oliën
 • AFT met essentiële oliën
 • Affirmatie Aroma stick voor thuis
 • kort opvolgingsgesprek na 4 dagen = 20 min.

Prijs: 120€

Inbegrepen in vervolgconsultaties

 • een sessie = 75 min.
 • korte evaluatie
 • AFT met essentiële oliën
 • Affirmatie Aroma stick voor thuis
 • kort opvolgingsgesprek na 4 dagen = 20 min.

Prijs: 105 

Waar vindt de consultatie plaats?

 • In de praktijk te Edegem
 • Bij jou thuis na overleg (+ verplaatsingskosten: €0.5/km)
 • Digitaal consult – mogelijk indien je de AFT Aroma Sticks hebt.

Wens je de AFT Aroma sticks of wil je na de telefonische opvolging geen vervolgconsult, maar wel sticks? Deze kan je afhalen in de praktijk te Edegem. Prijs voor één stick: 6€ (4 maanden werkzaam).

Maak nu een afspraak voor Aroma Freedom Technique

New Field